Etter å ha ligget skjermet for offentligheten i 50 år har TrioVings ærverdige industriområde nå blitt blitt transformert. Beliggende i en nydelig park preget av store eiketrær, gamle teglfasader og nydelige blomster vokser det frem en lekker haveby med moderne leiligheter.
Det gamle TrioVing-området har fått navnet «Vingparken». Selve parken er på 25 mål og er en perle selv etter byggingen av boliger i parken. Gjerdene er revet og hele området er åpnet for allmennheten. Vi ønsker deg nå velkommen til å bruke denne skjulte perlen i Moss.
Vingparken ligger i midten av Høyden-Varnaveien-Melløs – området, langs grensen mellom Moss og Rygge, ligger Vingparken med sine 110 mål og omfatter prosjektene Sydsiden Handelspark, Rosenvinge Park boligpark, Lilleeng Helsepark, og Forum Moss næringspark.
Det er 200 m til alle bussforbindelser inkl. flybussen til Gardermoen og Moss, 200 m til Rygge Storsenter, 5 min med sykkel til sentrum og togstasjonen.
Vingparken inneholder alt fra små kuriositeter til store kommersielle suksesser. Det er når man blander kommers med folkeliv og mangfold man skaper en god bydel. Og så må man tørre å satse. Kvalitet trekker folk. Restaurant RO er et godt eksempel. Restaurant RO er en perle av en restaurant, byens beste spisested.
Et annet eksempel er Vingparken Konferansesenter, dets tekniske utstyr er det beste i hele Oslofjord-regionen utenom Oslo. 85 tommers touch-skjermer med Windows 10 gjør at man tegner med fingeren på skjermen i stedet for flip-overs, og etter møtet har alle fått notatene på mail. Konferansesenteret er også selskapslokaler for fest og feiring. Det inkluderer også Peisestua i parken. Maten serveres selvfølgelig av Restaurant RO.
Et tredje eksempel er Skofabrikken. Der TrioVing produserte legendariske Ballangsruds modell lengdeløpskøyter, verdens ledende modell, er det nå et hektisk miljø av IT og coworking. Et godt eksempel er bedriften Skooler AS med grunder Tor Over Henriksen, som har hovedkontor i Skofabrikken og avdelingskontor i Seattle.
Lilleeng Helsepark er blitt en ny drivkraft i bydelen Høyda i Moss Rygge. Senteret fremstår som bydelens nye storstue ved siden av Rygge Storsenter. Vi har investert i varig kvalitet samtidig som vi har tatt med oss historien.
Lilleeng Helsepark har et fortsatt potensial for videre utvikling og utbygging. I bygget har vi satt av plass til flere nye klinikker innen visse bransjer for å bli helt komplette med alle tjenester. På tomta har vi også satt av plass til sykehjem og omsorgsboliger, og dette ligger nå på den nye kommuneadministrasjonens bord.
Det meste av utbyggingsområdet ligger på jordene til eiendommen Lilleeng, som lik mange andre jordeiendommer har en sammensatt historie. Det var husmennene som drev jordstykkene i området.
TrioVing-eiendommen ligger på den tidligere gården Lilleeng, som var satt sammen av minst tre gamle bruk med røtter fra Værne Kloster og senere Carlberg gård. Husmann Johan Andreassen kjøpte i 1891 husmannsplassen sin “Bottelstua” som lå her med jord langs Fegata, nåværende Varnaveien. Han kjøpte tilleggsjord av Kallum, som da var underbruk til Melløs, og fra Vestre Øre kjøpte han den gamle eksersisplassen Høideplassen, der tidligere Høiden skole fradelt. Lilleeng-eiendommen strakk seg da fra Varnaveien til Ryggeveien.
Tilslutt strakte Lilleeng-eiendommen seg fra Varnaveien (tidligere Fegata) og til Ryggeveien.
Andreassen bygde flere nye hus, bl.a. en stor flott hovedbygning med vakker arkitektur.
Johan Andreassen tok etter hvert navnet Lilleeng, og senere overtok en av sønnene Ole Lill’eng.
Under Ole Lill’engs tid ble gården sakte men sikkert nedbygget. I 1930-årene solgte han villatomter langs Ryggeveien, og mot slutten av krigen solgte han den største delen til Wilhelm Rosenvinge A/S. Rosenvinges gamle lokaler i Verftsgata var for små, og den driftige Rosenvinge trengte ny tomt for å bygge en tidsmessig bedrift. Ole Lill’eng solgte resten av Lilleeng bit for bit til Rosenvinge, til slutt også bygninger og tun, og pengene skal visst stort sett ha blitt drukket opp. Ole Lill’eng bodde imidlertid på Lilleeng fram til sin død i slutten av 1960-årene..
Rosenvinges produkter med skøyter og sportssko, og senere låser, ble en stolt industrihistorie fra midten av forrige århundre og i mange tiår fremover.
Samtidig med Rosenvinges industrieventyr vokste det frem flere andre industribedrifter på området, f.eks. høyttalerfabrikken (SEAS), nå Meny og Spenst, isoporfabrikken (Sundolitt), nå Rygge Storsenter, og malingsspannfabrikken (Noblikk), nå en utviklingseiendom.
Men også for industrien tok en æra slutt, og handel overtok dominansen i området fra 90-tallet og fremover. Det var storhandelen som dominerte, med ICA Maxi, Byggmakker, m.fl., men også et par tradisjonelle forretningsgårder dukket opp, f.eks. M8-senteret.
Det som nå er i ferd med å skje er at bydelen foredles ytterligere. Storhandel har fortsatt dominans men gjerne i form av nye og penere handelsbygg, f.eks. vår egen Sydsiden Handelspark. Det bygges et stort nytt forretningsbygg med hovedkontor for Sparebanken 1 Østfold Akershus, en stor helsepark (vår egen Lilleeng), og en rekke større boligprosjekter, blant annet vår egen Rosenvinge Park. Innimellom ligger også Skofabrikken, hvor skøyteskoene ble produsert.
Rosenvinge transformerte landbruk til industri, og nå har Enata transformert fra TrioVing til Vingparken. Vingparken står tydelig markert med bokstaver skrevet med beplantning i jordvollen borte ved Skofabrikken.