Siste nyheter
NYHETER
Enata | Over 1000 innbyggere markerte den nye storkommunen: – Nå er vi i gang
1963
post-template-default,single,single-post,postid-1963,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Over 1000 innbyggere markerte den nye storkommunen: – Nå er vi i gang

Over 1000 innbyggere markerte den nye storkommunen: – Nå er vi i gang

Moss Avis . Av Rikke Jeppsson

Dette er veldig symbolsk og jeg må si at jeg er overrasket over hvor mange mennesker som har møtt opp, sa ordfører Hanne Tollerud da det fredag kveld ble holdt en seremoniell overgang fra to kommuner til èn.

– Dette er bare helt fantastisk. Jeg var litt skeptisk ettersom det er fredag og folk er fortsatt litt i ferie og slikt, men det fyller seg jo opp på plassen her. Det er veldig kult at folk stiller opp på dette, fortsatte Tollerud.

Markeringen startet ved Rygge rådhus med den aller siste ordfører for Rygge Hans Jørn Rønningen. Deretter ledet trommekorpset Dundrekjerringene folketoget med politieskorte frem til en symbolsk mur som sto ved den gamle kommunegrensen mellom Rygge og Moss.

Her fikk Tollerud, fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, tidligere ordfører i Rygge Inger Lise Skartlien og Tage Pettersen faktisk rive ned kommunegrensen en gang for alle.

– Hvordan var det å skjære seg gjennom muren mellom Rygge og Moss?

– Det var veldig godt. Det er bare å konstatere at nå er vi i gang. Nå er den nye kommunen oppe og går, sa en glad mosseordfører.

Ved Vingparken på Høyda var det laget til en scene hvor det ble sunget og talet til hundrevis av de fremmøtte. Tollerud snakket blant annet om at velferden i kommunen skal opprettholdes og hvor fin byen er å bo i.

– Mye som gjenstår

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland moret seg med å kutte ned kommunegrensen, men mener at det er nokså mye som gjenstår før den nye storkommunen er samkjørt.

– Det var veldig gøy å være med å kutte oss gjennom muren, men det er nok ganske mye arbeid som står igjen før man har fått en kommune som står felles fordi det er to kulturer som skal syes sammen.

Hun har hatt fylkesmannsembete i ett år og kjenner godt til arbeidet med å sveise sammen kulturer.

– Hos oss går arbeidet godt, vi har jo fått et veldig stort ansvarsområde med hele Oslo og Viken med 1,9 millioner innbyggere og det er jo en tredel av Norges befolkning. Vi er et kjempelag sammen, og vi jobber med å få felles kultur på arbeidsplassen og det er jo noe av det samme som Moss kommune må gjøre.

– Rygge skal ikke føle at de går inn i Moss, men at det er en ny kommune som heter Moss der Rygge er en helt viktig og naturlig del – det er viktig.

– Er det noe dere fokuserer på også?

– Ja, fordi Oslo og Akershus er så mye større enn Buskerud og Østfold. Derfor så sier jeg det gang på gang at vi er et nytt embete der det er tre likeverdige parter, en av de var større enn de to andre, men det betyr ingenting.

«Er man østfolding så er man østfolding»

Dog tror hun at Moss og Rygge har gjort et godt forarbeid og at det er gode intensjoner hos begge parter, og har stor tro på at det vil gå fint.

– Men hva skal de fra Østfold kalle seg nå, er det vikening?

– Vikinger, ler Svarstad Haugland, og fortsetter;

– Nei, vi må ikke glemme de gamle navnene fordi vi får en ny region og et nytt fylke som heter Viken. Er man østfolding så er man østfolding. Det er mange ting her som kommer til å ha navnet Østfold selv om fylket det er en del av heter Viken. Man vil jo fortsatt være fra Rygge selv om det nå er Moss kommune. Vi er fra lokalsamfunnene våre alle sammen på hver vår plass og det blir ikke annerledes i en større kommune.

Har laget sang til nye Moss

Det ble også en urfremføring av en ny mossesang hvor teksten er skrevet av Lars-Christian Andersen Lofstad, og melodien er laget av Henning Hoel Eriksen og Torgeir Hansen. Det ble god stemning da hele plassen stemte i ledet an av Torgeir fra Torgeir og kjendisene.

Nederst i artikkelen finner du teksten til sangen.

– Det er morsomt å se at så mange kom for å være med på dette opplegget. Det var noen her som mente at det måtte være godt over 1000 mennesker, sier daglig leder av Lilleeng Helsepark og selskapet Høyda Midt i Moss, Finn Grønseth.

Han var særdeles fornøyd med fremmøtet, og var ekstra glad for å kunne vise frem bydelen Høyda.

– Det er viktig at vi viser at det skjer ting her også. Og jeg er så glad for at det nå blir en kommune slik at det ikke blir vanskelig å samarbeide på tvers av grensene.

Etter taler og fremføringer gikk toget videre til Moss sentrum og til utstillingen av Gullsporten på museet. Det skulle i utgangspunktet være fakkeltog, men det blåste så mye at faklene slokket – derfor ble det tog uten fakler.

Mossesang

Tekst: Lars-Christian Andersen Lofstad

Melodi: Henning Hoel Eriksen/Torgeir Hansen

Vers 1

En reise er over, nå starter en ny

Et håp og en tro, et folk og en by

Men sola på himmær’n, den skinner som før

Og fuglene flyr sånn som fuglene gjør

Vers 2

Du har di historie, og jeg har jo mi

Nå blandes de sammen i ett maleri

Med mørke og lys, og gleder og sorg

Av mennesker som møtes på gater og torg

Refreng

Syng, syng

Sammen med oss

Syng for Rygge og Moss

Himmel og hav renner ut i en foss

Vi synger for nye Moss

Vers 3

Vi skal stå sammen i seier og tap

Vi deler på alt i vårt bofellesskap

Her har vi alt det vi trenger å ha

Og når vi er to er det dobbelt så bra

Vers 4

Kom og la sønnavind ta oss av sted

Må bønner bli hørt og drømmene skje

En reise er over, nå starter en ny

En tro og et håp, ett folk og en by

Refreng

Syng, syng

Sammen med oss

Syng for Rygge og Moss

Himmel og hav renner ut i en foss

Vi synger for Nye Moss

En reise er over, så starter en ny

Ett håp, ett folk og en by