Siste nyheter
NYHETER
Enata | Moss er topp som bosted
1016
post-template-default,single,single-post,postid-1016,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Moss er topp som bosted

Moss er topp som bosted

Moss Avis . Av Eva Fretheim

Moss har god befolkningsvekst, men elendig næringsutvikling.

Det sa forsker Knut Vareide fra Telemarksforskning, da han holdt et innlegg på Høydakonferansen torsdag.

Politikere og næringslivsfolk fra Moss og Rygge var samlet i Vingparken konferansesenter for å belyse og diskutere satsingsområder for en bydel i vekst og utvikling.

Knut Vareide var blant dem som holdt innlegg:

– Moss og Rygge har samlet sett vært svært attraktive som bosted, men lite attraktive for næringslivet. Mer enn 2000 industriarbeidsplasser har forsvunnet i Moss siden 2000. Mens Moss og Rygge trekker til seg langt mer innflytting enn normalt, sa han.

På topp

– Moss tjener 50 innbyggere i året på at vi ligger godt til. Attraktiviteten som bosted er på topp. Moss og Rygge kan få 60.000 iinnbyggere i 2030 dersom de er attraktive for næringsliv og bosetting. Selv med lav attraktivitet vil folketallet i Moss øke til 50.000 i 2030, sa Vareide og tilføyde:

– Moss er dømt til vekst.

På bånn

For næringslivet derimot, er Moss på bunnen:

– Av 428 kommuner er Moss nummer 425 i attraktivitet. 424 kommuner er mer attraktive for næringslivet enn Moss. Rygge er mer attraktiv enn Moss, og målet for Moss må være å bli like attraktiv som Rygge, sa Knut Vareide og tilføyde:

– Dette er straffen for ensidig bosettingsdrevet vekst. Det er to veier ut – enten må man slutte å bygge nye hus. Eller så må man gjøre noe med næringslivet, og det er selvsagt det vi skal, sa han.

Ingen oppskrift

Ifølge Vareide er det ingen oppskrift på hvordan man blir attraktiv.

– Men det er innlysende at man må gjøre noe annerledes enn andre.  Hvis man gjør det samme som andre, kan man stryke alle hårete mål. Attraktivitet skapes gjennom endringer. Man må forandre noe til det bedre. Man må tenke og handle annerledes enn tidligere, og arbeide mer eller smartere enn andre, sa Knut Vareide, som ikke har tro på at bedre kommunikasjon til Oslo i seg selv vil skape økt vekst i Moss og Rygge.

– Det sier alle andre også! Bedre kommunikasjon på det sentrale østlandet vil gjøre konkurransen stedene imellom hardere. Bare de som skaper økt attraktivitet blir vinnere, sa Vareide.

 

Gratulerer

Kommunalminister Jan Tore Sanner innledet Høydakonferansen. Han startet med å gratulere Moss og Rygge med beslutningen om sammenslåing.

– Jeg er overbevist om at beslutningen vil være bra for innbyggere, arbeidsplasser og utvikling, sa Sanner.

– Moss og Rygge er innfallsport til Østfold, men også til Oslo, og ligger godt plassert med mange muligheter. Dette er en region som har potensial for å vokse enda mer, sa Sanner og tegnet et bilde av en framtid med mange utfordringer for norske kommuner.

– Dere skal nå fortsette arbeidet med å bygge en ny kommune. Hold styringsfarten, og bruk tida. Trekk med de ansatte og lær av andre, var rådet fra Jan Tore Sanner.

Les originalartikkelen her