Siste nyheter
NYHETER
Enata | Høydakonferansen 2017
1010
post-template-default,single,single-post,postid-1010,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Høydakonferansen 2017

Høydakonferansen 2017

Moss Avis . Av Jon Gran og Trine Urstad

Vil sette ned foten for flere butikker på Høyda

Mosseordfører Hanne Tollerud synes Høyda-området mellom Moss og Rygge er blitt fint, men mer shopping vil hun ikke ha der. Ryggeordfører Inger-Lise Skartlien gir Tollerud full støtte.

Tirsdag var det duket for Høydakonferansen 2017, den 3. i rekken av denne bydelskonferansen med deltakelse fra så vel politikere som utbyggere og byråkrater.

På vegne av Høydakonferansen ønsket Finn Grønseth velkommen til det han kalte en dugnad for hvordan området skulle kunne utvikles.

Bare ett Moss sentrum

Høyda-området har i mange år vært definert som avlastningsområde for Moss, tenkt for plasskrevende detaljhandel og vært bygget ut over tid. Nå mener mosseordføreren at nok er nok.

– Moss sentrum skal være sentrum i den nye kommunen for Moss og Rygge. Det er helt soleklart. På Høyda må vi være bevisste på hva som legges her og hva som ikke legges her. Høyda skal være et godt sted å leve med blant annet fokus på helse. Og man kan også tåle et hotell her, men mer detaljhandel bør det ikke åpnes opp for. Shopping bør i størst mulig grad foregå i Moss sentrum, utdypet mosseordfører Hanne Tollerud (Ap) overfor Moss Avis etter sitt innlegg.

– Spesialbutikker i Moss

Inger-Lise Skartlien, ordfører i Rygge, var ikke på konferansen tirsdag, men støtter Tollerud fullt ut.

– Dette har vi vært opptatt av lenge. Høyda-området skal ikke bestå av detaljhandel. I planen heter det at området er regulert til storhandel, sier Skartlien.

– Vi har vært enige om en funksjonsfordeling der Moss sentrum skal stå for detaljhandelen. Men det bygges mye på Høyda nå og det er viktig at det legges til rette for at de som bor der skal kunne handle matvarer uten å bruke bilen. Det kan de i dag. Utover det mener jeg spesialbutikkene skal være i Moss sentrum, sier Rygge-ordføreren.

Må ha en funksjonsfordeling

Morten Fredriksen, adm. dir i det Fredrikstad-baserte eiendomsselskapet Fredriksborg Eiendom, kontrollerer eiendommer i så vel Moss sentrum som på Høyda hvor selskapet er godt i gang med byggingen av Sparebank 1 Østfold Akershus’ nye hovedkontor mellom Varnaveien og Ryggeveien.

Også han var opptatt av forholdet til Moss sentrum.

– Det må være et samarbeid mellom Moss sentrum og Høyda basert på gjensidig respekt. Så få man se på funksjonsfordelingen mellom bydelene, sa han og viste til at Fredrikstad ikke snakket med Grålum i Sarpsborg da utviklingen der skjøt fart.

– Høyda bør være inngangsporten til Moss fra sør, og området skal være et godt sted å leve, med boliger og servicetilbud. Området bør også være et godt sted å handle i. Vi snakker tross alt om Østfolds kanskje aller største handelsområde, målt i omsetning, fremholdt Morten Fredriksen i sitt innlegg.

Konkurranse?

Fra flere andre innledere ble det også påpekt at Høyda og den utviklingen som finner sted der, ikke skal være en konkurrerende bydel til Moss sentrum og til Verket, men et supplement.

– De neste 10 årene kan det bli bygget 500–800 nye boliger her. I tidligere kommunale dokumenter ble Høyda betegnet som et avlastningsområde. Det skal området ikke være. Høyda er en bydel i den nye storkommunen, slo Finn Grønseth fast.

Vil ha flerbrukshall

Også Siv Holder, daglig leder i Vingparken Konferansesenter, understreket betydningen av at bydelene i Moss og Rygge ikke må stå mot hverandre, men jobbe sammen. I tillegg til å få etablert et hotell på Høyda, mente hun at det burde jobbes aktivt for å styrke idrettstilbudet ved blant annet å få bygget en flerbrukshall på Høyda.

 

Les originalartikkelen her