Siste nyheter
NYHETER
Enata | – Hele Høyda settes på vent om fylket står på sitt avsindige krav
2104
post-template-default,single,single-post,postid-2104,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

– Hele Høyda settes på vent om fylket står på sitt avsindige krav

– Hele Høyda settes på vent om fylket står på sitt avsindige krav

Moss Avis 24.06.2024

Hele Høyda settes på vent om fylket står på sitt avsindige krav

Administrasjonen i Østfold fylkeskommune vil kreve at utbyggere av 2500 nye boliger på Høyda betaler over 400 millioner kroner for tosidig kollektiv-, gang- og sykkelfelt fra Melløsparken til rundkjøringen mot Årvoll.

I kommunestyret i Moss tirsdag ble den nye kommunedelplanen for Høyda vedtatt. Etter fire års arbeid. Og med diverse endringer i siste time.

Men ennå er man ikke i mål.

For i et ferskt notat til politikerne opplyser Moss kommune:

Østfold fylkeskommune har varslet at de administrativt vil anbefale fylkesrådet å gjenoppta sin innsigelse knyttet til kollektivfelt langs Ryggeveien. Kommunedelplanen vil ikke få rettsvirkning før dette blir avklart.

Innsigelsen handler om krav til at det etableres kollektivfelt på begge sider av Ryggeveien på den 1,5 kilometer lange, nevnte strekningen – pluss at gang- og sykkelfelt også skal være på plass.

– Avsindig krav

– Det er et avsindig krav dersom tre utbyggere pålegges å ta hele regninga for kollektiv-, gang- og sykkelfelt på en halv milliard. Det vil i praksis bety et 15 års byggeforbud, sier én av utbyggerne, daglig leder Espen Klevmark i Enata Eiendom.

Sammen med daglig leder Finn Grønseth i Høyda Utvikling fulgte han debatten i kommunestyret.

Administrasjonen i Moss kommune foreslo at det holder med kollektivfelt på delstrekninger én side av veien – usikkert anslått til å koste 140 millioner kroner – og styringsflertallet vedtok tirsdag en plan der det kun stilles krav om kollektivfelt for sørgående trafikk fra Rabekkgata til Høydaveien.

I dag er det kollektivfelt for sørgående trafikk på de neste drøye 300 meterne, fra Høydaveien til Varnaveien.

Trakk innsigelsen

I den første høringsrunden fremmet Viken fylkeskommune innsigelse for å sikre fremkommelighet for buss og ta hensyn til gående og syklende langs Ryggeveien på en tilfredsstillende måte.

Det ble derfor lagt inn krav om at tosidig kollektivfelt og tosidig anlegg for gående og syklende på strekningen skal være sikret opparbeidet før igangsetting av ny bebyggelse i de store utbyggingsområdene på Høyda.

Riving og utsettelse

I saksframlegget fra Moss kommune støttes ikke et slikt krav:

  • En tosidig kollektivløsning er verken nødvendig eller ønskelig på kort sikt, av hensyn til faktisk trafikksituasjon, kostnader og manglende virkemidler til gjennomføring, konsekvenser for boliger og næringsdrivende, og hensynet til å legge til rette for ønsket transformasjon av bydelen.
  • En slik løsning vil kunne medføre ekspropriering og riving av 12 bolighus og en næringseiendom, i tillegg til stripeerverv av en rekke bolig- og næringstomter.

Tosidig kollektivfelt ble opprinnelig fremmet som en del av helhetlig løsning for veisystemet i Moss i 2012 med intensjon om at dette skulle inngå i en helhetlig bypakke.

La inn flere endringer

Styringsflertallet la inn en rekke endringer i planen før de vedtok den, til sterke protester fra opposisjonen.

– Flere av endringene er på grensen til useriøse, sa Stein Borvik (Ap).

– Jeg er overrasket over at Høyre legger seg flat for utbygger, bemerket Tomas Colin Archer (Ap).

– Vi legger oss ikke flate. Vi har utviklet en kunnskap om hva vi ønsker oss, parerte Sindre Westerlund Mork (V).

– Endringene vitner om mistillit til våre folk, fagfolkene, sa Bendicte Lund (MDG).

– Merkelige argumenter fra opposisjonen. Det er jo alltid slik at det er til slutt at politikerne får en sak til behandling. Derfor var det jo også først nå at politikerne kunne gjøre disse endringene. Det er ikke noe uvanlig i det, kommenterte Grønseth og Klevmark.

Økte til 12 etasjer

De fortalte om et veldig godt samarbeid med administrasjonen i kommunen, men sa at administrasjonen strammet inn litt i sluttfasen av planarbeidet.

Hvorpå utbyggerne fikk styringsflertallet med på å løse opp i knutene.

Blant annet tillatelse til å øke byggehøyden fra 10 til 12 etasjer, mot å redusere bygningenes flate, rett øst for Lilleeng.

Nå blir det opp til fylkeskommunen om de vil fremme innsigelse og/eller krever noen av de siste endringene i planen ut på en ny høring.

Les originalartikkelen her