
11 feb Denne byen spås å bli «det neste store» – Aftenposten
Aftenposten: Synne Hellum Marschhauser
Publisert: 16.jan. 2013
Moss blir det neste store. Kjøp i Moss i dag hvis du skal kjøpe bolig, da får du mye for pengene, råder Finn Tveter, advokat og direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
I fjor lå Drammen øverst på prisveksttoppen, 2013 skal bli Sandnes’ år ifølge prognoser.
– Drammen er et av de stedene jeg lenge har ventet på at skal få folket ut av Oslo. Det er greit å ta tog til og fra Drammen, og prisene har ligget på to tredjedeler av prisen av Oslo. Boliger langs drammenseleven veldig attraktivt for mange, og når man får en fireroms i Drammen i stedet for en toroms i Oslo tar folk heller toget, sier Tveter.
Utfordring: Tog og veier
– Noe av det samme gjelder for Moss, folk får igjen mer for pengene. Moss er mye rimeligere enn Oslo. Moss’ ordfører ønsker alle pendlere velkommen, og når de får bedre togspor mot Oslo blir det enda mer attraktivt. Bystyret er også mest sannsynlig positive, sier Tveter.
– Utfordringen for politikerne er kommunikasjon, vei og privatvei og offentlig kommunikasjon. Også bør det legges til rette for parkering ved torget.
Tveter forteller at Moss stadig bygger ut nye områder.
– I tillegg la de ned cellulosefabrikken, og deler av området er lagt ut som eiendommer. Tilflyttende kan være mennesker som vil etablere seg sentralt ved Oslo, men så er Oslo for dyrt, sier Tveter.
Er ikke så gærent i Moss
Folk vil aller helst ha gåavstand til jobb og fasiliteter i Oslo.
– Men målt opp mot kostnadsfordelene, så er du ved sjøen. Det er ikke så gærent i Moss, sier Tveter.
Tveter trekker også fram Fredrikstad.
– Der får du halve prisen av Oslo. Da skal du virkelig være glad i å pendle, men folk gjør det allikevel, sier Tveter.
Bevisst å ha TV 2-program i Moss
Ordfører i Moss, Tage Pettersen, forteller at de også tror at Moss vokser framover.
– For hver person som har troen på Moss synes jeg det er kjempeflott, å sette byen og regionen vår på kartet er veldig positivt. At «Hver gang vi møtes» på TV 2 blir spilt inn i Moss er bevisst. Mange blir veldig overrasket over hva som skjuler seg bak tunnelåpningen fra E6, sier Pettersen.
– Vi markedsfører oss kraftig om tiden, og det skjer mye spennende i byen vår, både på byutviklingssiden og næringssiden, sier Pettersen.
Han tror folk som flytter til Moss antagelig gjør det av flere grunner, blant annet på grunn av nærheten til Oslo.
27 minutter til byen
– Det blir stadig enklere å være pendler. Vi ser at i mange av innflytterfamiliene pendler et av familiemedlemmene, mens den andre tar seg jobb i nærheten av Moss. Når Follo-tunnelen blir ferdig i 2019 kommer toget mellom Moss og Oslo til å ta 27 minutter, mot 40 minutter i dag. De begynner å sprenge tunnel til høsten, sier Pettersen.
Han mener at det viktigste de gjør i kommunen er å ta ansvar for planarbeider, i fjor ble det regulert 1500 boenheter i Moss.
– Mange prosjekter ble lagt ut samtidig, og det viser troen på at veksten vil øke. I 2013 etablerer vi en sentrumsplan som tar for seg mange av de nye områdene, havneområdene og tidligere industriområder, vi skal ta grep for å bli mer urbane, sier Pettersen.
Men det kan bli utfordringer også.
– Utfordringene for mange vekstkommuner er at tjenestetilbudene ikke er dimensjonert for fremtidig vekst. På lengre sikt kan det bli utfordringer, men på kortere sikt har vi nok skoleplasser for eksempel, sier Pettersen.
– Veksten fortsetter
Knut Vareide er forsker og sosialøkonom tilknyttet Telemarksforsking, med regional utvikling som spesialområde.
– Den sterke veksten på steder som Drammen, Lillestrøm, Moss og Sandnes vil fortsette, det er ingenting som tyder på annet enn det. Innenfor 45 minutter fra storbyen vil stedene vokse, sier Vareide.
Det er veldig få steder som krymper på bekostning av enkelte byers sterke utvikling. Oslo vokser ikke på grunn av innflytting fra andre steder i Norge, men på grunn av positiv fødselsbalanse og innvandring.
– Norge vokser veldig raskt, befolkningsveksten var 1,3 prosent i Norge i fjor. Det er innvandring i alle norske kommuner, men noen steder vokser saktere. Alle fylker vokser, forskjellen er om man vokser mye eller bare litt, sier Vareide.
Trondheim og Bergen: Neste omgang
Den største veksten er rundt de største byene. Områdene som er rundt de største byene vil fortsette å vokse.
– Når det gjelder Sandnes er stavangerregionen er spesiell, fordi byen har den beste næringsutviklingen – vekst og høye lønninger. Osloregionen vokser fordi den er mest attraktiv å bo i. Trondheim og Bergen er ikke fullt så «hot», men kommer i neste omgang. Det er grunn til å tro at de også vil få sterk vekst, sier Vareide.
Trenden er at unge folk i 20-åra flytter til byen, og så flytter de til omliggende områder og kommuner når de får barn.
– Folk blir stadig lengre i byen. For ti år siden flyttet de ut i alderen 28 pluss, nå er alderen 33 pluss, sier Vareide.