Siste nyheter
NYHETER
Enata | De stappfulle sykehusene beviser at det er både plass til og behov for private klinikker
2145
post-template-default,single,single-post,postid-2145,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

De stappfulle sykehusene beviser at det er både plass til og behov for private klinikker

Moss Avis 20.11.2024 av Ingvild R. Brynhildsen

De stappfulle sykehusene beviser at det er både plass til og behov for private klinikker

Daglig leder og ortopedkirurg Tom Henry Sundøen, anestesisykepleier Knut-Ivar Erlingsen, gastrokirurg Kristinn Eriksson og hode- og halskirurg Kristian Mydske Vegsgaard trives godt med å jobbe og drive klinikken Colosseum Faust sammen. Anestesilege og smertespesialist Vidar Aasbø er også med i eiergruppen, men er ikke med på bildet. Foto: Ingvild Romnæs Brynildsen.

Colosseum Faust får pasienter fra hele landet til klinikken på Høyda. Nå bekymrer de seg over de lange ventelistene i offentlig sektor.

I desember 2019 åpnet ortopedkirurg, Tom Henry Sundøen, hode- og halskirurg Kristian Mydske Vegsgaard og gastrokirurg Kristinn Eriksson dørene til Colosseum Faust på Lilleeng Helsepark. Senere har de også fått med seg anestesisykepleier Knut-Ivar Erlingsen og anestesilege og smertespesialist Vidar Aasbø inn på eiersiden.

Hensikten med å starte en privat klinikk var at de ønsket å jobbe og drive noe sammen, samt å tilføre et nytt helsetilbud som kunne være med å avlaste det offentlige.

– Vi er en entusiastisk gjeng med bred kompetanse som liker å jobbe sammen, sier Sundøen.

De fem legene eier hver sin del av selskapet, mens C-Medical Group eier den største andelen.

God bredde

De har fra start valgt å satse på et bredt tjenestetilbud, og Sundøen hevder at de i dag er privatklinikken med størst bredde innen dagkirurgi i Østfold.

– Man må tørre å implementere det ikke alle andre tilbyr, og det har vi god erfaring med her, sier Sundøen.

Legene bekymrer seg over de lange ventelistene i det offentlige, og mener at alle hadde vært tjent med at private klinikker kunne avlaste det offentlige.

– Vi mener at de stappfulle sykehusene og lange ventelistene i det offentlige beviser at det er både plass til og behov for private klinikker som oss, sier Sundøen.

Samtlige i eiergruppen har jobbet i både offentlig og privat sektor tidligere, og trives godt med å nå jobbe sammen. De første årene baserte klinikken seg i stor grad på å ta imot pasienter gjennom fritt behandlingsvalg, men denne ordningen er avviklet.

– Det ble dessverre fjernet med et pennestrøk av ny regjering, sier Sundøen.

Fritt behandlingsvalg var en ordning som gjorde at private tilbydere kunne inngå avtale med Helfo, og at pasienter som var henvist til behandling kunne velge hvilket behandlingssted de ville benytte seg av blant private og offentlige.

Klinikken har overlevd en lang rekke hinder i veien. For utfordringene har siden åpning stått i kø med både korona, krig i Europa, renteøkninger og regjeringsskiftet som førte til fjerningen av fritt behandlingsvalg i 2022.

Håpløst

Gastrokirurg Kristinn Eriksson hadde i 2022 godt over tusen pasienter til endoskopiundersøkelse gjennom fritt behandlingsvalg.

– 80 prosent av pasientene kom gjennom fritt behandlingsvalg. Nå må de som skal inn til undersøkelse enten stå i lang kø eller betale for å gjøre det privat, forteller han.

Han forteller at de hadde fulle lister for endoskopi til mai 2023, men måtte avlyse timene til pasientene da fritt behandlingsvalg ble fjernet. De pasientene som den gang kunne nyte godt av fritt behandlingsvalg, mistet da sitt tilbud og endte opp på enda lengre ventelister i det offentlige.

I dag er det slik at dersom pasienter har blitt lovet helsehjelp innen en gitt frist og denne ikke blir overholdt, kan de få tilsvarende tilbud hos private klinikker med Helfo-avtale. Det er kun et fåtall som har dette, noe legene i Colosseum Faust synes er synd.

Sundøen forteller det kun er Aleris som har avtale om å motta pasienter på statens regning som følge av fristbrudd.

– Det betyr at pasienter fra Moss må reise inn til Oslo for å få samme undersøkelse eller behandling som de kunne fått her hos oss, sier Eriksson oppgitt.

Legene opplever det som håpløst når de hører om de lange ventelistene, og pasienter som må vente i stadig lengre køer for å komme til undersøkelse eller behandling, når de sitter med både kompetansen og fasilitetene. De er skjønt enige om at det må bli et samarbeid mellom det offentlige og private igjen, slik det var med fritt behandlingsvalg.

– Mange ender opp med å gå sykemeldt i påvente av behandling, når de like gjerne kunne kommet hit og fått den behandlingen de trenger mye raskere. Det ville både personen selv, arbeidsgiver og samfunnet tjent på, sier Eriksson.

Opptatte av god planlegging

Klinikken er etablert på Lilleeng Helsepark, noe de trives godt med. De trives godt med fagmiljøet på helsehuset hvor det både er offentlige og private aktører.

Navnet på klinikken er på ingen måte noen tilfeldighet. Hva de skulle kalle klinikken var oppe til diskusjon og det var mange gode forslag, men de er enige om at det de endte opp med var det beste.

– Colosseum betyr arena eller teater og faust betyr hånd. Navnet betyr altså «håndens arena», forklarer Mydske Vegsgaard.

Dagene ser svært ulike ut. De opererer ikke hver dag, men samler opp operasjoner på enkelte dager på klinikkens to operasjonsstuer. Disse dagene er det fullt kjør, noe de trives godt med.

– Vi er opptatte av god planlegging – både for vår egen del og for pasientenes. Her designer vi dagene selv, og har fokus på at det alltid skal være gøy å gå på jobb, sier Mydske Vegsgaard.

Legene jobber ikke bare på Colosseum Faust, men er også leger andre steder. Dette forteller de er viktig for å få impulser fra andre steder og fagmiljøer.

– Vi kjenner mange i fagmiljøene gjennom mange år i arbeidslivet, og har derfor god tilgang på andre leger vi kan diskutere og drøfte med når vi har behov for det, avslutter Erlingsen.

Les originalartikkelen her