Siste nyheter
NYHETER
Enata | Byen vokser på alle kanter
1902
post-template-default,single,single-post,postid-1902,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Byen vokser på alle kanter

Estate Nyheter . Av Glen Widing

Sør i Moss kommune på grensen til Rygge ligger bydelen som kalles Høyda eller Høyden. Her har det tradisjonelt vært mye industri, men store deler av området er nå i ferd med å transformeres til en urban bydel med blant annet mange boliger.

Enata Eiendom har i flere år holdt på å bygge på den 110 mål store industrieiendommen som en gang huset Triovings anlegg. Vingparken som prosjektet er døpt, omfatter Sydsiden Handelspark som Enata solgte til Ragde Eiendom for to år siden, Lilleeng Helsepark med 35 ulike klinikker, Forum Moss næringspark, og Rosenvinge Park som skal bestå av totalt 251 leiligheter i blokker fra fire til tolv etasjer.

De tre første blokkene med 107 leiligheter totalt ble ferdigstilt i fjor og er utsolgt, det neste feltet med 72 leiligheter i to blokker skal være ferdig til innflytting i 2020. Her koster boligene fra 2 til 15 millioner kroner, og 27 av 36 leiligheter i hver blokk er solgt.

– Rosenvinge Park er et suksessprosjekt. Det første trinnet gikk veldig fort, og vi ser det samme mønsteret med dette trinnet. At flere av de første kjøperne har vært gode ambassadører og anbefalt stedet til venner og kjente, tar som et godt tegn, sier eiendomsmegler Andreas Thoring i Meglergaarden.

De første kjøperne var fra nærområdet, og mange byttet ut eneboligen med lettstelte leiligheter. Thoring sier mye av det mønsteret går igjen i det andre trinnet, men kanskje ikke så sterkt.

– Vi ser nå at det har vært en utvikling fra hyperlokale kjøpere til et bredere nedslagsfelt. Nå har vi flere innflyttere fra områdene nord for Moss og innover mot Oslo, og det er en helt naturlig utvikling i takt med jungeltelegrafen. Mange vil dessuten bo på Høyda der de får gåavstand til alt man trenger, påpeker han.

– Hvordan er aldersfordelingen blant kjøperne?

– Den desidert største gruppen er voksne mennesker, men også yngre grupper er på vei inn. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 55.000 – 60.0000 kroner gir folk mye bolig for pengene, poengterer Thoring som trekker frem flere positive sider ved å bosette seg i Moss.

– Tilgjengeligheten begynner nå å bli så bra at å ta toget fra Moss blir like kjapt som t-banen internt i Oslo. I tillegg er det kort vei til sjøen og skogen, og på toppen av det hele er Moss en fin kulturby. Den er som et Oslo i miniatyr, og det er det flere og flere som oppdager, sier han.

 

Bare boliger

Noen få hundre meter unna er Sarpsborg-baserte Frigaard Property Group nå i gang med prosjektet Tribunen. Rett ved Melløs stadion skal de bygge 174 blokkleiligheter på byens høyeste punkt. Salgsstarten på første av tre byggetrinn er nettopp gått, drøyt 60 prosjekterte leiligheter priset fra 2,3 til 8,9 millioner kroner.

– Vi har fått en fin start med 16 solgte leiligheter hittil. Det er som forventet og vi håper på byggestart før nyttår, sier eiendomsmegler Joachim Kolderup i Krogsveen.

I dag står det bare noen eldre næringsbygg på eiendommen som skal transformeres til utelukkende boliger. Frigaard Property Group akter ikke å bygge noe næring i dette prosjektet. Kolderup har solgt boliger i alle prisklasser og størrelser, men hovedvekten ligger på mindre leiligheter.

– Hva kan du si om kjøperne så langt?

– Majoriteten er selvsagt lokale, men også folk fra Oslo og Follo har kjøpt. Flere og flere boligkjøpere fra det sentrale Oslo-området ser at de får mye bolig for pengene her med priser som er omtrent halvparten, påpeker Kolderup som også trekker frem den kommende jernbaneutbyggingen gjennom Østfold.

– Også mange store investorer har fått øynene opp for Moss og er nå i ferd med å posisjonere seg. Det som er bygd hittil er bare starten og jeg tror den nye Østfoldbanen kommer til å gi oss en effekt tilsvarende den Drammen og andre byer nærmere Oslo har fått, og ikke minst i Ullensaker etter hovedflyplassen kom på plass. Så den største boomen i Moss kommer når infrastrukturen er ferdig utbygd om noen år, understreker han.

Ved kanalen

På en av Jeløyas mest sentrale tomter rett over Kanalbrua bygges 50 leiligheter i det siste byggetrinnet i Selvaag Boligs prosjekt Moss Glassverk. Her er nok en gammel industrieiendom transformert til boliger de siste årene, i det selskapet omtaler som en fantastisk suksess.

– Det er nå bare to usolgte leiligheter igjen av totalt ca 450 på Glassverket. Det startet med mest lokale kjøpere, men flere og flere har kommet til fra andre steder i landet. I siste trinnene har salget vært langt over forventning, påpeker Kolderup om prosjektet som sluttføres til høsten.

Midt i sentrum, nærmere bestemt Storgata 4 og 6, er nå Ragnar Gretland og selskapet Osloveien 149 A i gang med å bygge ei boligblokk med 48 leiligheter. 39 er allerede solgt.

– Nye Storgata boligsameie vil bidra til å videreutvikle det moderne og urbane sentrum, og blir Moss svar på Grünerløkka i Oslo. Leilighetene passer godt for de som liker å bo i sentrum med gangavstand til alt, melder selskapet.

Alle vil til Kambo

Da de første 98 boligene i Sjøhagen Brygge på Kambo nord i Moss ble lagt ut for salg i mai, gikk folk mann av huse for å sikre seg et nytt hjem. De ivrigste sju overnattet i to netter for å komme først i køen. Den siste natta hadde de fått følge av over 20 til, og to timer etter salgsstart var 43 leiligheter og tre rekkehus revet unna.

– Jeg har holdt på i 42 år med å selge boliger, men aldri opplevd maken til dette, sa Fredrik Thoring i Meglergaarden da.

Nå er over 50 av boligene solgt.

Les originalartikkelen her