Siste nyheter
NYHETER
Enata | 10 kjappe: Burde ha investert på prærien
697
post-template-default,single,single-post,postid-697,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

10 kjappe: Burde ha investert på prærien

10 kjappe: Burde ha investert på prærien

NE Nyheter. Av: Jan Revfem

Espen Klevmark i Enata Eiendom angrer på at han ikke investerte på prærien utenfor Stavanger.

Klevmark (bildet) og Enata velger derimot å satse tungt i Moss og har også tro på oppussingobjektet Kolstadgata 1 på Tøyen.

– Hvor i Oslo-regionen ville du aldri ha kjøpt næringseiendom, og hvorfor?
– Det er et meningsløst spørsmål, siden alt avhenger av pris. Noen vil bare investere i Oslo, mens resten av verden synes Oslo er altfor usentralt. Folk gjør «kuler» i Mysen. Jeg husker jeg ikke turte å investere på prærien utenfor Stavanger, som nå er Norges nest «hotteste».

Radikal omlegging
– Du er plan- og bygningssjef i én måned, hva prioriterer du?
– En radikal omlegging av rutiner og holdninger for effektiv saksbehandling. Dette er en plikt og dessuten produktivitetsskapende for samfunnet. Gode byplangrep blir litt vanskelig å få igjennom på så kort tid.

– Har boligutviklere betalt for dyrt for tomter i Oslo sentrum?
– Aner ikke, men det er vel opplagt at når markedet snur, så har de siste betalt for mye, og vice versa.

– Er bankene til hinder for flere transaksjoner?
– Selvfølgelig, men det skulle da også bare mangle, hvis du skjønner hva jeg mener.

– Kvadraturen, død og fordervelse eller gjenoppstandelse?
– Ikke som «prime», men kanskje som gamleby. Det som ligger nede, har alltid en potensiell oppside.

Opplagt
– Er Bjørvika egnet for handel?
– Opplagt. Handel og service har mange ansikter. Til og med i Canary Wharf i London er det shoppingsenter. Handelsutvikling krever «gefühl» og må tilpasses stedets realiteter, og det samme gjelder leien!

– Meglernes anslag for leiepriser og transaksjonsvolumer spriker, for mye?
– Nei. Hadde de ikke sprikt, hadde noe vært galt.

– Hvem er Norges beste eiendomsutvikler?
– Jeg er imponert over de som gjør store komplekse prosjekter, som Aspelin Ramm og Avantor, de som tar risiko og kliner til, som Søylen og Høegh. Jeg er også imponert over de som er dyktige med leietakerne, som Eiendomsspar, de som driver langsiktig stedsutvikling, som Schage, de som blir store på et lite sted, som Tandberg, de som spesialiserer seg, som Bulk, de som redefinerer sin rolle, som ROM, de som har størst tempo og gjennomføringskraft, som Profier og Aker osv., osv. De fleste som blir rike av dette, har vært flinke. Av dem som ikke er blitt rike, er det også mange flinke, som bare har hatt litt større fokus på visjonen enn på profitten.

Undervurdert
– Eiendomsskatt eller formuesskatt, hva foretrekker du?
– Formuesskatt er undervurdert som tidsutjevningsfaktor over tid. Ikke noe galt i å bidra når man har mye, selv om man ikke tjener mye. Det forutsetter imidlertid et konstant skattetrykk.

– Bør Entra børsnoteres eller avvikles gjennom å selge ut eiendommene?
– Delsalg vil gi høyest pris, men vil gå mest til norske investorer og påvirke markedet i flere år, mens en børsnotering vil tiltrekke mer utenlandsk kapital. En langdryg prosess med enkeltsalg vil forlenge statens unødvendige rolle, så jeg går for notering med salg av minst to tredjedeler av selskapet.

 

Les originalartikkelen her