Siste nyheter
NYHETER
Enata | Vellykket utvikling av nedlagte industriområder
965
post-template-default,single,single-post,postid-965,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Vellykket utvikling av nedlagte industriområder

Vellykket utvikling av nedlagte industriområder

Moss Avis . Av Yngvar Trandem.

Kommentar om by- og næringsutvikling i Moss, signert Yngvar Trandem (Mosseregionens Næringsutvikling AS).

 

Det er trist når hjørnesteinsbedrifter flytter ut eller må si opp ansatte og legge ned driften. Flere tusen industriarbeidsplasser har forsvunnet fra Moss. Heldigvis har også mange sterke- og fremtidsrettede industribedrifter kommet til de seinere årene.

I Moss har vi vært svært heldige da de store nedlagte industriområdene er kjøpt opp av kapitalsterke investorer som både har vilje og evne til å utvikle områdene slik at byen vår får nye arbeidsplasser, gode boområder og flotte uteområder. Få eller ingen andre byer utenom Oslo har en liknende utvikling. Transformasjons-/byutviklingsprosjektene i Moss er beregnet å utgjøre +/- 80 milliarder kr når samferdselsprosjektene riksvei 19 i tunell og ny jernbanetrasé/-stasjon inkluderes.

På tidligere Moss Verft har i dag ca 300 personer sitt daglige virke, i hovedsak i de to Verdensledende selskapene innenfor sine spesialområder, -Wärtsilä og Aker Solutions, der sistnevnte i disse dager leverer 160 km umbilical eller «navlestreng» til offshoreanlegg i Middelhavet.

I Vingparken har Enata Eiendom allerede utviklet Østfolds største helsepark med hittil 150 ansatte. Samlet sett vil bortimot 1000 mennesker jobbe i området der Ving Card holdt til når alt er ferdig utbygd. I tillegg er det planlagt ca 300 boliger, hotell og kanskje et badeland som vil trekke tusenvis av besøkende til byen vår.

På Verket er Høegh Eiendom i full gang med transformasjonen. Ferdig utviklet vil Verket romme ca 270 000 kvm med boliger, kontorer, handel, restauranter, kultur og idrett. Det er også planlagt og tegnet nytt skoleanlegg for politihøgskolen med ca 350 ansatte. Nytt næringsbygg på 10 000 m2 for blant annet Skatteetaten skal stå ferdig neste år.

Når ny kompakt-havn og ny jernbanestasjon er på plass, vil Bane NOR Eiendom i samarbeid med Moss kommune, sette i gang transformasjon av frigitte jernbane- og havneområder og med det utvikle bydelen Sjøsiden. Utviklingskostnadene i Sjøsiden er stipulert til opp mot 25 milliarder kr.

Tidligere eksempel på vellykket transformasjon er Møllebyen. I dag fremstår Møllebyen som en prisbelønnet bydel der det i hovedsak er utviklet mange spennende bedrifter/arbeidsplasser og kulturinstitusjoner.

Glassverket i hovedsak er omgjort til et populært og flott boligområde. Bo-attraktivitet er, i tillegg til besøks- og næringsattraktivitet, også viktig da alt har sammenheng med alt i streben etter å utvikle Moss og Mosseregionen til «mest attraktiv ved Oslofjorden«.

 

Les originalartikkelen her