Siste nyheter
NYHETER
Enata | Gratulerer Høyda!
1874
post-template-default,single,single-post,postid-1874,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Gratulerer Høyda!

Gratulerer Høyda!

Moss Avis . Av Arnulf Johannessen og Audun Johannessen,Moss og Omegn Tenkepark

Debatt
Stednavnsforståelse, eller helst mangel på sådan, er noe som opptar Moss og Omegn Tenkepark sterkt! Det er med stor glede vi registrerer at det meningsløse jappetidsbegrepet «City Syd» omsider er skrinlagt! Moss og Omegn Tenkepark har aldri anerkjent «City Syd» som et navn på Høyda. Begrepet var en meningsløs blanding av engelsk og norsk, og så historieløst og dumt at det ikke en gang kunne kalles et klengenavn! Det er derfor svært gledelig at næringslivet i Varnaveien med Tina Lorentzen i spissen, tok til orde for å fjerne «City Syd-begrepet» en gang for alle.

La oss kaste et raskt tilbakeblikk på navnet Høyda, alternativt Høiden. Fram til rundt 1970, var Høyda en gjennomført småbruksgrend med eget sentrum og skole. Ved byutvidelsen i 1938, ble Høyda liggende på begge sider av den nye kommunegrensen. Høiden skole lå på samme sted som Nordli Auto, og skolekretsen var stor. Den strakte seg opprinnelig fra Ørehavna til Kallum, Feste og Strandbakken. Syd og vestover gikk skolekretsen helt til Ekholt og Dilling.

Høyda har gjennomgått radikale forandringer i løpet av de siste trettifem til førti år. Med unntak av Høyvekta Brukthandels lokaler i Buen 1, er hele det gamle Høyda sentrum borte. Det samme gjelder dessverre for all dyrket mark. Kun noen gamle bygninger, veistumper og steingjerder, minner om det landskapet som en gang utgjorde grenda Høyda.

Høyda har sitt navn etter Høiden gård, fradelt Dilling Vestre i 1835. Høiden gård lå på samme sted som der parkeringsplassen til Skeidar ligger i dag. Gårdens tuntre står der fremdeles, den såkalte «Høydalønna». Jordene på Høiden gård endte ved Varnaveiens østre løp, omtrent der hvor nybygget til Sparebank 1 nå ligger. Grenda Høyda var atskillig større enn Høiden gård og strakte seg vestover mot Kallum og Dyreveien., østover til Ryggeveien. og nordover til Øreskogen ved veien Buen. Sydover endte det gamle Høyda ved Carlbergskogen. Gården Carlsminde (Løkkeveien 36), ble ofte regnet som Høydas sydligste bruk.

Høydaveien og Østfolds siste postkontor, Høyda Postkontor, forteller oss at Høyda er et tradisjonsrikt navn. Borterst i Varnaveien står en veiviser med «Høyda Industriområde». Utbygger av Rosenvinge Park, Enata eiendomsselskap ved leder Espen Klevmark, snakker høyt om Høyda som en ny bydel. Høyda har til alle tider vært et sterkt identitetsskapende navn, ikke minst grunnet Høiden skole. Selv om skolen for lengst er borte, står navnet Høyda fremdeles sterkt i folks bevissthet. Tiden var overmoden for at det oppkonstruerte tullenavnet «City Syd» omsider ble gravlagt.

Høyda er ikke bare et historisk navn, det glir også raskt inn i øret og er lett å huske. Det går mot en storkommune. I den nye kommunen bør Høyda være et like selvfølgelig kommunedelsnavn som det Kambo, Krapfoss, Halmstad og Larkollen er det. Moss og Omegn Tenkepark gratulerer hele Høyda med at det riktige navnet igjen har kommet til heder og verdighet! Gratulerer også med den nye «Høyda-avisa». «City Syd-avisa» har aldri vært yndet lesestoff for styret i Moss og Omegn Tenkepark. «Høyda-avisa» derimot, skal vi lese med stor glede i tiden framover.

 

Les originalartikkelen her